zapamiętaj mnie
Jesteś niezalogowany, załóż konto jeśli go nie posiadasz, lub przypomnij hasło

Informed - Internetowa Informacja Medyczna

Alternative content

Wyszukiwarka artykułów:

Nietolerancja pokarmowa czy choroba? Tych objawów nie wolno lekceważyć 25-03-2020

Nietolerancja pokarmowa to niepożądana reakcja organizmu na spożywany pokarm, a jej objawy są często bardzo różnorodne. Dolegliwości mogą dotyczyć różnych układów jednocześnie, stąd wiele osób cierpiących na nią zastanawia się często, czy faktycznie powodem ich dolegliwości jest jedynie nietolerancja pokarmowa, czy może już jakaś choroba..
 
Objawy nietolerancji pokarmowej
 
Nietolerancja na pokarmy spożywcze charakteryzuje się dużą różnorodnością wielu nieswoistych objawów. Są to głównie zaburzenia gastroenterologiczne, ale nie tylko. Jeśli doświadczasz któregoś lub kilku z nich, powodem może być właśnie nietolerancja pokarmowa:
  • głowa, uszy, oczy, nos: zawroty głowy, bezsenność, senność, dzwonienie w uszach, uczucie zatkania uszu, swędzenie oczu, opuchnięte powieki, cienie pod oczami,
  • jama ustna, gardło: suchość w ustach, przewlekły kaszel, chrypka, nieżyt nosa,
  • przewód pokarmowy: nudności i wymioty, biegunka lib zaparcia, zgaga, celiakia,
  • stawy i mięśnie: bóle stawów i mięśni, drętwienie, puchnięcie dłoni i nóg,
  • skóra: trądzik, łuszczyca, łupież, pokrzywka,
  • serce: zaburzenia rytmu serca, nadciśnienie tętnicze,
  • inne: częste choroby, moczenie nocne, swędzenie lub upławy z narządów rodnych.
Często już samo odstawienie nietolerowanych produktów może skutkować pozbyciem się objawów nawet w ciągu kilku dni. A co ciekawe, zdaniem dietetyka klinicznego Michała Wrzoska, symptomy nietolerancji pokarmowej pojawiają się po kilku, kilkunastu godzinach od momentu spożycia produktu, a utrzymują niekiedy nawet kilka dni. Stąd właśnie wynika trudność we wskazaniu produktu/składnika wywołującego dany objaw.
 
Refluks, a nietolerancja pokarmowa.
 
Zależność między nietolerancją pokarmową a refluksem, została potwierdzona w licznych badaniach. Według wielu badaczy, źródło patologicznego refluksu tkwi często właśnie w nietolerancji pokarmowej. Wskazano bowiem, że u osób, u których stwierdzono refluks żołądkowo-przełykowy i nie uzyskano poprawy po standardowym leczeniu farmakologicznym, to właśnie eliminacja niektórych produktów przyniosła znaczną poprawę. Jeśli do diety przy refluksie ponownie wprowadzono wątpliwe produkty, problem powrócił.
 
Można zatem powiedzieć, że dieta to podstawa - zarówno dieta dla ludzi z refluksem, jak i z nietolerancją pokarmową. Czego nie można zatem jeść przy refluksie? Otóż należy wystrzegać się produktów zawierających duże ilości tłuszczu, należy ograniczyć produkty wysokonabiałowe (duża ich ilość zakwasza organizm), dieta przeciwreflukoswa zakazuje także spożywania napojów gazowanych, kawy, mocnej herbaty, czekolady, alkoholu, ale i ostrych przypraw. Dozwolone są natomiast produkty pełnoziarniste, ryby, mięso drobiowe, makarony, fasola, białko jaj, marchewka, ziemniaki, kalafiory. Co jeszcze można jeść przy refluksie żołądka? Gotowane potrawy, duszone, czy pieczone w folii (w żadnym wypadku smażone). Bardzo ważne jest również to, aby nie spożywać żadnych produktów po godzinie 20:00. Zaleca się także spożywanie 5 posiłków dziennie, niewielkich objętościowo.
 
Warto pamiętać również o tym, że także i w przypadku nietolerancji pokarmowych najskuteczniejszą metodą postępowania jest właśnie odpowiednia, eliminacyjna dieta, zapobiegająca wystąpieniu objawów. Ważne jest, aby dokładnie czytać etykiety z żywnością, bowiem producenci zobowiązani są do podawania wszelkich substancji uczulających. W trakcie eliminacji danej grupy produktów należy pamiętać o tym, aby zastępować ją innymi, które dostarczą organizmowi wszelkich potrzebnych substancji odżywczych. Najważniejsza w diecie jest świadomość tego, co spożywamy, zwracając przy tym uwagę na to, aby nasz jadłospis był właściwie zbilansowany.
 
Zdaniem specjalisty odżywiania się Michała Wrzoska, rozpoznanie nadwrażliwości pokarmowej jest trudne i wymaga zdecydowanie pomocy lekarza specjalisty. Musi być to pierwszy krok, zanim wprowadzi się eliminację produktów żywnościowych. Pamiętaj jednak, aby zachować przede wszystkim zdrowy rozsądek.

Komentarze