zapamiętaj mnie
Jesteś niezalogowany, załóż konto jeśli go nie posiadasz, lub przypomnij hasło

Informed - Internetowa Informacja Medyczna

Alternative content

Wyszukiwarka artykułów:

GORZKI SMAK SŁODYCZY! 23-09-2015

      W drugiej połowie dwudziestego wieku, w krajach uprzemysłowionych, znacznie wzrosła zachorowalność na cukrzycę.

Choroba ta stała się jednym z najbardziej „popularnych” schorzeń cywilizacyjnych. Jej rozprzestrzenianie się miało ścisły związek ze zmianą nawyków żywieniowych. W chwili obecnej ocenia się, że chorzy na cukrzycę stanowią około 4% populacji.


Cukrzyca jest wynikiem przewlekłych zaburzeń przemiany materii. Czynniki ją powodujące mogą być dziedziczne lub nabyte. Wyróżnia się parę typów cukrzycy, dla których wspólną cechą jest podwyższony poziom glukozy (cukru gronowego) we krwi i jej wydalanie z moczem.
U osób zdrowych, dzięki działaniu hormonów, poziom cukru utrzymuje się w granicach normy. Rosnące stężenie cukru we krwi obniża wytwarzana przez trzustkę insulina, natomiast przy spadku stężenia hormon antagonistyczny podnosi poziom cukru.


      Trzustka osoby chorej na cukrzycę produkuje za mało insuliny, przez co osoba ta cierpi z powodu zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi. Stężenie cukru po przekroczeniu tzw. progu nerkowego powoduje jego wydalanie z moczem. Ciekawym jest fakt, że osoby otyłe, szczególnie narażone na cukrzycę, mają podwyższony poziom insuliny we krwi. Jednak u osób tych dochodzi do zjawiska tzw. insulinooporności utrzymanie stężenia cukru we krwi na takim poziomie, jak u ludzi zdrowych, wymaga większych ilości insuliny. Działanie insuliny jest możliwe dzięki receptorom znajdującym się na powierzchni komórek.

W przypadku zbyt wysokiego stężenia insuliny (na skutek otyłości), zmniejsza się ilość receptorów - działanie insuliny zostaje ograniczone. Aby więc zmniejszyć ryzyko lub już objawy cukrzycy, w przypadku osób otyłych, niezmiernie duże znaczenie ma stosowanie diety.
Według standardów Światowej Organizacji Zdrowia (WHO)wyróżnia się cukrzycę: insulinozależną ( cukrzyca typu I ) i cukrzycę insulinoniezależną (cukrzyca typu II ). Są to dwie, różne jednostki chorobowe.


      Cukrzyca typu I jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną. Prowadzi ona do samozniszczenia wysepek trzustkowych, produkujących insulinę. Przyczyną jej powstania mogą być prawdopodobnie m.in. infekcje wirusowe. Również duże znaczenie dla prawdopodobieństwa jej rozwoju mają czynniki genetyczne. Do najczęstszych, pierwszych objawów choroby należą: pragnienie, częstomocz i spadek masy ciała.


      W cukrzycy typu II trzustka pozostaje wydolna przez całe życie. Jednym z pierwszych objawów tej choroby jest podwyższony poziom insuliny we krwi, a z powodu tzw. insulinooporności (patrz wyżej), dochodzi do relatywnego niedoboru insuliny. W tym przypadku niezwykle duże znaczenie dla zdrowia ma utrzymywanie diety i dążenie do spadku masy ciała. Istnieje jeszcze cukrzyca spowodowana niedoborami żywieniowymi (zalicza się ją do cukrzycy typu II). Najczęściej występuje ona jednak w krajach tropikalnych i subtropikalnych.


      Do powstania cukrzycy mogą także prowadzić inne choroby, takie jak: zapalenie trzustki, czy nadczynność hormonalna. Także u kobiet w ciąży, kiedy zachodzą duże zmiany hormonalne, może dojść do ujawnienia się cukrzycy.


      Nieleczona cukrzyca może doprowadzić do poważnych powikłań w funkcjonowaniu organizmu. Nagły wzrost stężenia cukru we krwi (zdarza się to niemal wyłącznie w cukrzycy typu I), może doprowadzić do tzw. śpiączki cukrzycowej Ł utraty przytomności, kwasicy, odwodnienia. W przypadku przewlekłej hiperglikemii dochodzi do zawałów serca, utraty wzroku, niewydolności nerek, zaburzeń krążenia obwodowego (szczególnie w kończynach dolnych).
Możliwość wystąpienia tak poważnych powikłań powinna skłaniać osoby narażone i już chore, do kontroli stanu zdrowia, przestrzegania diety i zaleceń lekarza.
 

Ewa Libura 

Komentarze

dodał: ~Gość | 2019-10-07 13:01:04

Z cukrzycą nie ma żartów. To bardzo groźna choroba a wiele osób nawet nie wie, że jest na to chora. Więcej można poczytać tutaj: https://azdrowia.pl/sugarept-na-cukrzyce-suplement-dla-diabetykow.html