zapamiętaj mnie
Jesteś niezalogowany, załóż konto jeśli go nie posiadasz, lub przypomnij hasło

Informed - Internetowa Informacja Medyczna

Alternative content

Wyszukiwarka artykułów:

Colostrum - skarbnica związków o prozdrowotnych właściwościach 05-11-2018

Colostrum – naturalne wsparcie organizmu

 

Siara bydlęca jest wysoce odżywcza i charakteryzuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi, a przede wszystkim immunologicznymi. Za pozytywne działanie colostrum odpowiadają:

  • Białka serwatkowe i kazeinowe – zawierają aż 19 aminokwasów egzogennych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najwięcej jest ich zaraz po porodzie, ponieważ z upływem czasu są zastępowane przez substancje energetyczne.
  • Immunoglobuliny – przeciwciała chroniące organizm przed czynnikami chorobotwórczymi. W colostrum występują w wysokim stężeniu. Młodziwo zawiera najwięcej przeciwciał klasy IgG.
  • Laktoza – wpływa na regulację aktywności flory bakteryjnej w jelitach, stanowi źródło energii.
  • Laktoferyna – białko należące do grupy transferyn o właściwościach wiążących żelazo. Przeciwdziała wzrostowi komórek nowotworowych.
  • Kolostrynina – polipeptyd obfitujący w prolinę (PRP) wspierającą układ odpornościowy. Powoduje ograniczenie objawów alergii.
  • Lizozym – białko o przeciwbakteryjnych właściwościach.
  • Laktoalbumina – pod względem budowy chemicznej i właściwości jest podobna do lizozymu, ale oprócz działania antybakteryjnego wykazuje właściwości hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie tętnicze krwi.
  • Witaminy – colostrum bovinum zawiera witaminy B1, B2, B6, C, E i A.
  • Składniki mineralne – dostarcza takie pierwiastki jak: fosfor, wapń, magnez, potas i sód.

 

Colostrum bez modyfikacji

 

Wymienione składniki pozostają w najwyższym stężeniu w pierwszych godzinach od rozpoczęcia wytwarzania colostrum. Jednak obecnie tylko firma Genactiv pozyskuje je w ciągu dwóch godzin od rozpoczęcia laktacji. Colostrum Genactiv to wartościowy produkt z największym stężeniem składników aktywnych. Z informacji podanych na stronie https://genactiv.eu jasno wynika, że jest naturalny, a cały proces produkcji pozostaje pod ścisłą kontrolą. Colostrum nie jest uzyskiwane od przypadkowych krów, lecz od sprawdzonych hodowli wysokomlecznej rasy holsztyno-fryzyjskiej z terenów Wielkopolski. Zwierzęta są kontrolowane pod względem zdrowia, a pobieranie młodziwa nie odbywa się kosztem cieląt.

 

Proces produkcji a pełnowartościowy produkt

 

Siara bydlęca nie jest poddawana modyfikacjom, ale w procesie produkcji zostaje wysuszona poprzez zamrażanie i liofilizację. Podczas produkcji temperatura nigdy nie przekracza 40°C. W rezultacie nie dochodzi do denaturacji aktywnych związków białkowych i otrzymuje się pełnowartościowy produkt. Proces liofilizacji trwa dłużej niż suszenie colostrum w wysokiej temperaturze, ale naturalne właściwości zostają zachowane.

 

Komentarze