zapamiętaj mnie
Jesteś niezalogowany, załóż konto jeśli go nie posiadasz, lub przypomnij hasło

Informed - Internetowa Informacja Medyczna

Alternative content

Wyszukiwarka artykułów:

Co jeść, żeby nie chorować? Kilka przykładów roślin poprawiających kondycję zdrowotną 19-02-2020

Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy, że w przyrodzie tkwi wiele produktów, które mogą stać się skutecznym rozwiązaniem dla rozmaitych dolegliwości. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie szukać.

 

W dzisiejszym tekście opowiemy o kilku niezwykłych roślinach, znanych i docenianych od lat. W ich składzie znajduje się wiele cennych substancji, aktywnie wpływających na ludzkie zdrowie. Z tego względu mogą stać się one znaczącym wsparciem w utrzymaniu dobrej kondycji oraz zdrowia.

 

 

 

Zioła, kwiaty i inne skarby wprost z natury

 

Przyroda dostarcza nam szeregu produktów wyróżniających się mocnym działaniem prozdrowotnym. W ich składzie znajduje się wiele cennych witamin, minerałów i innych substancji potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

 

Niektóre produkty spożywcze można jeść na surowo, inne wymagają odpowiedniego przygotowania, przyrządzenia naparów lub innych preparatów. Jedno jest pewne – wszystkie mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i potrafią wspomóc leczenie grypy, przeziębienia oraz innych schorzeń. Co warto zatem jeść i pić, żeby czuć się lepiej?

 

Czosnek – naturalny antybiotyk o naprawdę silnym działaniu

Chyba każdy słyszał o zbawiennym działaniu czosnku na ludzki organizm. Jest on skutecznym, naturalnym antybiotykiem, który potrafi zahamować rozwój bakterii, a przez to pomaga zwalczać wiele uciążliwych infekcji, z nieprzyjemnym przeziębieniem lub grypą na czele.

 

Czosnek miewa też inne funkcje. Ma właściwości przeciwzakrzepowe takie, jak aspiryna. Rozkurcza naczynia krwionośne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko występowania zawałów serca oraz udarów mózgu.

 

W niepozornych ząbkach czosnku tkwi szereg niezmiernie cennych składników. Do najważniejszych należą witaminy (A, B1, B2, C), minerały (wapń, magnez, potas), a także allicyna i rozmaite siarczki.

 

 

Napar z kwiatów lipy – dobra kondycja zamknięta w żółtych kwiatostanach

 

Suszone kwiatostany lipy znajdziemy w wielu mieszankach ziołowych. Powszechnie używa się naparu z nich w procesie leczenia grypy i przeziębienia, gdyż mają one właściwości napotne oraz pomagają leczyć szereg objawów infekcji wirusowych.

 

W kwiatach lipy znajduje się wiele cennych flawonoidów. Są to związki chemiczne, mające rozmaite właściwości, między innymi przeciwnowotworowe oraz antyoksydacyjne. Potrafią działać przeciwzapalnie (tylirozyd), zmniejszać przepuszczalność naczyń krwionośnych (kwercetyna). Oprócz nich w składzie lipy znajduje się także witamina PP oraz olejki eteryczne, które wspierają wydzielanie soków trawiennych.

 

Aloes – gwiazda wśród roślin

Aloes to roślina niezwykła, powszechnie wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, spożywczym i farmakologicznym. Wytwarza się z niej wiele rozmaitych preparatów.

 

Stanowi bogate źródło witamin (A, C, E, K oraz z grupy B), minerałów oraz aminokwasów. Świeży miąższ z liści aloesu ma działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Od wieków używa się go jako preparatu, który wspiera leczenie ran. Podobnie działa także na ściany układu pokarmowego, zmniejszając obrzęki oraz wspierając leczenie podrażnień. Aloes usuwa z jelit zbędne produkty przemiany materii, oczyszcza kosmki jelitowe, które mogą dzięki temu sprawniej wchłaniać substancje odżywcze.

 

Aloes można uprawiać samodzielnie w doniczce lub pozyskać gotowe preparaty na bazie aloe vera w NajlepszyAloes.pl, czyli sklepie wyspecjalizowanym w produktach z tej rośliny, w którym szczególną wagę kładzie się na jakość. Dlatego wszystkie artykuły posiadają stosowne certyfikaty, potwierdzające prawidłowy, naturalny skład.

 

Jeżówka – zdrowie uprawiane na balkonach

 

Choć jeżówkę purpurową zazwyczaj kojarzy się z kwiatami o intensywnym kolorze, które uprawia się w ogrodach lub na balkonach, to warto również zwrócić uwagę na szereg właściwości prozdrowotnych wyróżniających tę piękną roślinę.

 

Napar z jeżówki podaje się osobom o obniżonej odporności, które regularnie zapadają na przeziębienia lub grypę. Jest ona bogatym źródłem flawonoidów i polisacharydów.

 

Od lat stosuje się ją jako środek stymulujący układ odpornościowy, łagodzący objawy przeziębienia, jak na przykład uporczywy kaszel. W sklepach najczęściej występuje w formie herbaty ziołowej.

 

Zdrowie zaklęte w naturze

 

Rośliny kryją w sobie wiele drogocennych składników. W niejednym produkcie znajdziemy witaminy, minerały oraz inne substancje aktywne, które pomagają leczyć wiele infekcji oraz problemów zdrowotnych.

 

Warto zatem poznać działanie najciekawszych i najbardziej wartościowych roślin, żeby wprowadzić je do domowego jadłospisu lub podręcznej apteczki.

 

Pamiętajmy, że w przypadku choroby zioła i preparaty roślinne nie zastąpią leczenia. Mogą jednak często stać się wielkim wsparciem oraz sposobem na dostarczenie koktajlu cennych składników, który pomoże postawić nas na nogi.

Komentarze